_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Kent u de waarde van waarde?

Kent u de waarde van waarde?

Maarten van der Boon - Leertouwer (5)zondag 02 februari 2020 17:45

Wat is waarde, uitgelegd in de context van bedrijven en haar marketing? En hoe staat het met toegevoegde waarde? Wat is dat nu écht? Is het waardemodel van Porter uit 1985 nog steeds bruikbaar in deze tijd? En hoe zit het eigenlijk met de value stream? Over ‘de waarde van waarde’, gaat Maarten van der Boon schrijven in een columnreeks in het vakblad Installateurs Zaken en deelt ze hier als uitgebreider blog voor iedereen die meer wil weten over de waarde van waarde in de bouwsector, installatietechniek en maakindustrie.

Door heer Willem de Vries

Tien waardevolle columns
Vaak wordt het begrip waarde direct gekoppeld aan geld. Aan euro’s dus. Maar, klopt dit wel? Of doen we daarmee te kort aan het begrip en is er een bredere uitleg? Mijn tien columns dit jaar in Installateurs Zaken gaan hierover. De reeks wordt opgeknipt in drie blokken. Het eerste blok van drie columns gaat over wat waarde is en hoe en waar(in) je het kunt herkennen. Daarna volgen er drie columns over hoe je waarde creëert en toevoegt. En tot slot leest u in het laatste blok over hoe u waarde in de organisatie inbrengt en borgt.

Vaak wordt het begrip waarde direct gekoppeld aan geld.

Columns met extra’s
Het blijft niet alleen bij papieren kennis. Aan de columns wordt digitale diepgang gekoppeld via deze website. Extra informatie die de geïnteresseerde lezer gaat helpen zijn of haar (in)zicht op waarde en waardecreatie te verbeteren. Denk hierbij aan invulschema’s of oefeningen die helpen ‘waarde’ te plaatsen in de eigen onderneming en activiteiten.

De columnserie schrijf ik vanuit mijn rol als Associate Partner binnen STEM Industrial Marketing Centre. Deze bijdragen staan helemaal in lijn met het doel van STEM-imc, namelijk technische mensen en bedrijven te verbeteren in hun marktgerichtheid. Naast het delen van kennis in columns, draag ik ook actief bij aan het geven van trainingen, opleidingen en masterclasses.

MAAK KENNIS MET LEGO® SERIOUS PLAY®

Waarde herkennen, begrijpen en creëren 
In de wereld van marketing hoor je vaak of waarde, wat op zichzelf logisch is. Immers, het begint al in de definitie van marketing, die Philip Kotler als volgt verwoorde: “Een proces waarmee bedrijven waarde creëren voor de klant en sterke klantrelaties opbouwen om in ruil daarvoor waarde van de klant te krijgen”.  (Philip Kotler, Principes van marketing (zesde editie), Pearson education, 2013, p.11).

Maar juist omdat het zo’n primaire plaats heeft, blijkt het toch een lastig begrip te zijn voor bedrijven en professionals in de maakindustrie, bouw- en installatiebranche. Om de verbinding te maken van de theorie naar de (vaak) weerbarstige praktijk. Juist aan ondernemingen is het advies om eens goed stil te staan wat ‘waarde’ betekent. Is het dat wat je levert? Of wat je doet? Of wat je als extra’s aanbiedt? Waar maak de onderneming nu écht het verschil? De ervaring leert dat bij veel organisaties de toegevoegde waarde nog wel eens rust op eigen aannames. Op wat zijzelf belangrijk vinden. 

Hoe kijken u en anderen naar waarde?
Met het onderwerp ‘waarde’ willen wij graag samen met u praktisch aan de slag gaan. Niet zomaar een middag discussiëren, maar écht aan de slag via de internationale methode LEGO® SERIOUS PLAY®. We hebben hiervoor de workshop ‘De betekenis van waarde’ opgezet. U leest hier meer over deze workshop en hoe u kunt deelnemen. Let wel op: er is in de workshop plaats voor maximaal 12 personen.

Met deze workshop geven wij ook een eerste invulling aan de welgestelde vraag vanonder andere leden: wanneer kunnen wij eens kennis maken met LEGO SERIOUS PLAY? Dit is uw eerste kans! Kijk snel hier en claim uw plek in de workshop.

De column van 'De waarde van waarde van Maarten van der Boon is eerder verschenen in Installateurs Zaken #1-2020 - download hier de PDF hiervan.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close