deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Hoe online proof is jouw waardepropositie?

Hoe online proof is jouw waardepropositie?

200105OudeTypeMachine-letters-1834501_1280woensdag 15 april 2020 11:15

We zitten midden in een gezondheidscrisis – of zoals marketing professor Rudy Moenaert het zelfs noemt: een maatschappelijke crisis – met vergaande economische gevolgen. Hele waardeketens ondervonden al vanaf januari van dit jaar stagnatie door het wegvallen van leveranties uit China. Een bedrijf als Coolblue* moest daardoor eind februari al maatregelen nemen en stopte met haar online marketing en reclameactiviteiten. Wie zit er dan op een goed bedoelde column over marketing te wachten? Ook al is marketing veel meer dan (online) reclame maken.

Door heer Willem de Vries

Begin maart bemerkten we overigens ook bij STEM al diverse gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in Nederland. Een evenement waar Maarten van der Boon als dagvoorzitter aanwezig zou zijn, werd geannuleerd, evenals de ESEF-Maakindustrie. Daar zou ikzelf acte de présence geven tijdens vier roundtables van NEVAT en stond een masterclass van STEM gepland. Op  12 maart werden door premier Mark Rutte tijdens een persconferentie diverse maatregelen afgekondigd in het streven de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Met onmiddellijke ingang werden evenementen met meer dan 100 personen afgelast.

Comfortably numb
Wat een pech, want voor die avond had ik kaartjes weten te bemachtigen voor een uitvoering van ‘The Wall’ door The Pink Floyd Project. Nu moest ik het die avond stellen met de originele opnames van ‘The Floyd’ zelf. Ook niet verkeerd maar ik voelde me ook daadwerkelijk enigszins ‘Comfortably Numb’ rond de situatie die ontstaan was bij het horen van dit iconische nummer van het legendarisch album 'The Wall'. Geen paniek, want alle maatregelen leken van tijdelijke aard en dat gaf een geruststellend gevoel. Enigszins verdoofd, dat wel. Want het betekende ook het annuleren van diverse workshops en andere bijeenkomsten van STEM op korte termijn. Maar het leven ging ook wel gewoon door.

In een eerste poging om dat weekend een relevant blog te schrijven, had ik de eerste regels daarvan nog niet via mijn toetsenbord genoteerd of Nederland ging verder op slot. Zowel met een dringende oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, als met diverse maatregelen. Daaronder de directe sluiting van alle scholen, horecagelegenheden, sportscholen en seksclubs. Bizar om dan te vernemen dat Pornhub met haar online waardepropositie rond pornografie, de leemte opvulde die ontstond door het sluiten van laatstgenoemde bedrijfstak. En dat brengt me bij het volgende marketingvraagstuk: hoe online proof is de waardepropositie van jouw bedrijf eigenlijk? En dan bedoel ik niet alleen in crisistijd.

Massaal digitaal
Voor het blog dat ik toen wilde schrijven, was het even niet meer het juiste moment. We hadden allemaal wel even wat anders aan ons hoofd. Inmiddels zijn we een paar weken verder en weten we dat een flink aantal van de genomen maatregelen nog wat langer zullen duren. Is het onzeker wat er met de scholen gebeurt. Maar zien we ook voorzichtig weer wat bedrijven opstarten, zoals dinsdag 14 april fietsenfabrikant Gazelle in Dieren. Natuurlijk wel met in achtneming van 1.5 meter afstand tussen de medewerkers aan de productielijn.

Een teken dat bedrijven zich in ieder geval aanpassen aan ‘een nieuw normaal’. Want een ding is wel zeker: alles zal niet zo snel weer bij het oude zijn. Daarnaast is het ook nog eens de vraag of de wereld niet definitief zal veranderen, ook als we weer ‘back to normal’ gaan en ‘online’ een blijvertje blijkt.

Een ander ding dat we namelijk collectief ervaren hebben: de wereld ging massaal digitaal. Echter: gebruiken we die digitale mogelijkheden nu wel optimaal en zijn we ook wel echt online-proof?

Online-proof waardepropositie
Natuurlijk konden de medewerkers van jouw bedrijf waarvoor dit relevant was, direct vanuit huis werken. Of was dit met enkele dagen geregeld. Jouw klanten merkten ook niet veel van de omschakeling en konden jullie bedrijf en/of haar medewerkers telefonisch en per e-mail bereiken. Nee daar gaat het mij niet om. De vraag is of jouw organisatie al ingericht was om digitaal ook echt waarde te leveren aan jouw afnemers. Pornhub was overigens alleen maar online actief maar kon wel direct met haar digitale waardepropositie voorzien in een behoefte waar ook nog ruimer vraag naar was (zie grafiek). Of die daar ook op langere termijn in dezelfde mate in gaat voorzien? Er zullen zeker klanten blijven hangen.

Het zette mij wel aan het denken. Ook voor STEM-imc. Is onze eigen waardepropositie wel online-proof? Zijn we zelf wel ingericht om digitaal in de behoefte van onze relaties te voorzien? En wat willen afnemers dan eigenlijk digitaal van ons? Waar hecht je eigenlijk (online) waarde aan als het om informatie, workshops of trainingen rondom marketing, sales, communicatie en innovatie gaat? Waarin zou die online waardepropositie kunnen of moeten verschillen van ons offline aanbod? We zijn er eigenlijk wel benieuwd naar. Dus laat het ons ook vooral weten!

Hoe zit het bij jou?
Dit brengt me toch ook bij de vraag: ‘en hoe zit dat bij jouw organisatie?’ Bij elke waardepropositie gaat het overigens niet om wat jullie de klant kunnen bieden maar waar de klant waarde aan ontleent. Dat geldt dus ook voor een online waardepropositie. De mogelijkheid om telefonisch en via e-mailcontact te hebben, bestond al en is slechts een onderdeel van het bieden van een (online) waardepropositie. De klant wil geen brief sturen waarop het antwoord dagen onderweg is. De klant wil geen niets zeggend algemeen bericht maar persoonlijke aandacht. De klant wil tevens snelheid en stuurt een e-mail met een vraag of opmerking en rekent op korte termijn op een adequaat antwoord. Het is daarbij belangrijk om goed aan te geven op welke termijn de klant een antwoord kan verwachten. Een onderdeel van jullie waardepropositie is die belofte ook waarmaken.

Een online-proof waardepropositie is datgene waar jouw klant (online) waarde aan hecht. Dat kan een online database met Frequent Asked Questions zijn. Of een ‘zelfhulp’ tool om bij voorbeeld de samenstelling van componenten voor een spuitgietstuk te kunnen bepalen? Of wil de klant online bij jullie orders kunnen plaatsen? Biedt jullie 'systeem' dan de mogelijkheid om te interacteren met het ERP-systeem van jullie opdrachtgevers?

Of is jullie online ordering systeem dusdanig op de klant afgestemd dat deze met de eigen interne bestelcodes/ordernummers de opdracht kan ingeven, zonder gevolgen voor jullie interne administratieve proces? De waarde voor de klant schuilt hier in bestelgemak, snelheid van werken, voorkomen van fouten en verlaging van de administratieve lasten.  Er hoeft immers niet meer gezocht te worden naar codes, voorkomt dat productspecificaties vergeleken moeten worden en fouten bij de bestelling. En is er dan zelfs een geautomatiseerd volgsysteem van de order? Waardoor de klant geautomatiseerd notificaties krijgt over de orderverwerking en levering? Als de klant er althans waarde aan hecht om die info te ontvangen.

24/7 staal op maat bestellen
Een mooi voorbeeld van een organisatie die haar zaken in ieder geval online-proof heeft ingericht is de metalenplaten en -buizen verwerkende organisatie 247TailorSteel. De organisatie is al ruim 40 jaar actief. Dus van ver voor het digitale tijdperk. Maar sinds 2007 kunnen afnemers 24 uur per dag en 7 dagen per week online hun tailored staal orders ingeven (vandaar deze mooie passende merknaam). De organisatie is verder zodanig ingericht dat orders ook automatisch ver- en afgewerkt worden. Een online waardepropositie waar een heel business model omheen is gebouwd.

Bij het inrichten hiervan is rekening gehouden met de wensen van afnemers. Bij de opdracht kan de maatvoering ingegeven worden en zelfs de gewenste afleverdatum. Wat de organisatie naast vergaande automatisering ook heeft gedaan: het productenpakket gestandaardiseerd. Maar wel afgestemd op de meest voorkomende vraag uit de markt. En niet onbelangrijk: je kunt 24/7 realtime online en offerte aanvragen en direct daarna een order ingeven. Een waardepropositie die al voor het coronatijdperk online-proof was en ook daarna haar waarde zal bewijzen.

Niet voor iedereen
Natuurlijk realiseer ik me dat een dergelijke manier van online en geautomatiseerd werken niet voor ieder bedrijf mogelijk is. Maar blijft toch de vraag in een landschap waarin we door een virus gedwongen, versneld de digitale transitie doormaken: waar zouden jullie klanten online behoefte aan hebben en waarde aan ontlenen? En is het voor jullie bedrijf mogelijk om daar een waardepropositie voor te ontwikkelen die online-proof is. Een vraag die zonder input van jullie afnemers niet eenvoudig te beantwoorden is.

Wellicht is het goed als je er de komende tijd toch eens over nadenkt. Dat kan ook tijdens een roundtable die we daarvoor speciaal organiseren (zie panel) of aan de hand de ‘Value Chain Analyse’ van Michael Porter. Een marketing tool dat hij  heeft ontwikkeld om te bepalen waar je waarde in de keten kunt toevoegen. Want ook het bouwen van een (online) waardepropositie is een onderdeel van het marketingdenken binnen jullie organisatie. Daarbij is het wel van belang dat je in ogenschouw neemt waarin jullie online waardepropositie dan verschilt met jullie offline aanbod. En hoe je daar een business model omheen kunt bouwen. Ook al leven we tegen de tijd dat je dit alles overzien hebt misschien alweer in het post-corona tijdperk.

Roundtable 
We helpen je graag na te denken over de waardepropositie van jouw bedrijf en hoe online-proof die is. Ook in het post-coronatijdperk.

Dat doen we tijdens regelmatig te organisren online roundtables: ‘wat is (online) waarde voor afnemers?’.

Interesse in deelname? Geef je belangstelling door. Dan ontvangt je een uitnodiging via een datumprikker voor de eerstvolgende sessie.

*Lees hier meer over het stopzetten van de online marketing- en reclameactiviteiten door Coolblue.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close