man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Niet communiceren kan niet!

Niet communiceren kan niet!

200508KrantenknipselBeeldHeaderLI-KM3dinsdag 12 mei 2020 07:30

Ik heb wat geworsteld met een relevante column voor de derde editie van Kunststof Magazine van dit jaar. Want toen ik die wilde schrijven, waren de eerste maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. We weten wat daarna volgde en hoe de zaken er nu voorstaan. In veel bedrijven werden marketingcommunicatie-activiteiten stop gezet. Maar is het wel mogelijk om niet te communiceren?

Door heer Willem de Vries

Al voor de intelligente lock down werden bedrijven in Nederland getroffen door stagnatie in de waardeketen en het wegvallen van leveranties uit China. Zelfs een bedrijf als Coolblue moest maatregelen nemen en stopte met haar online marketing en reclameactiviteiten. In de kunststoffenbranche en diverse andere sectoren in de maakindustrie kregen nogal wat bedrijven extra vraag naar producten voor onder meer de zorgsector. Maar juist in crisistijd of bij bovenmatige drukte zie je dat bedrijven vaak hun communicatie- en marketingactiviteiten beperken of zelfs stoppen. Is dat verstandig?

Bij een crisis wordt vaak bezuinigd op marketing en communicatie vanwege kostenreductie. Bij Coolblue bleek er overigens een doordachte strategie te schuilen achter het stopzetten van hun marketingactiviteiten.

Zorg ervoor dat je altijd de regie over je communicatie behoudt.

Als het heel druk is in een bedrijf, zie je ook dat communicatie- en marketingactiviteiten daaronder lijden. Daar is dan even geen tijd voor. Of: ‘het gaat toch goed, moeten we dan nog meer klanten werven?’ Nu zijn de doelen van communicatie en marketing zeer divers en zeker niet altijd op het werven van nieuwe klanten gericht.

Je communiceert altijd
Communicatie en marketing is ook bedoeld voor behoud van afnemers, om de positionering en het imago te ondersteunen, in contact te blijven met je afnemers en te laten zien aan de markt dat je nog steeds actief bent. Dat laatste geldt zeker ook in barre tijden, zoals nu.

‘Niet-communiceren kan dan ook niet’, zoals communicatiewetenschapper Paul Watzlawick schreef (1974). Zijn theorie komt er op neer dat je altijd communiceert. Ook als je niets zegt. Dus ook als je als bedrijf helemaal niet communiceert.

Watzlawick heeft het in eerste instantie over non-verbale communicatie. Daarmee drukken we ons vaak krachtiger uit dan met woorden. Een oogopslag zegt wat anders dan een poker face bij gebruik van dezelfde woorden.

Het credo is dan ook: communiceer in ieder geval. Zowel in goede als in slechte tijden.

Tegenovergesteld effect
Als je niets zegt – of als bedrijf niet communiceert – leiden mensen daar ook informatie uit af. Alleen heb je dan de zaken niet meer zelf in de hand. Veronderstellingen gaan een eigen leven leiden en je bereikt eerder het tegenovergestelde. Afnemers verwachten dan misschien zaken die je niet waar kunt maken. Of zoeken hun heil bij een concurrent omdat ze niets meer van jou vernemen. Het credo is dan ook: communiceer in ieder geval. Zowel in goede als in slechte tijden. 

Krijg zelf inzicht
Samen met de redactie organiseer ik een (online) roundtable 'hoe blijf je relevant communiceren in goede en slechte tijden'. Dat doen we op woensdag 10 juni (15.30 tot 16.30 uur). Interesse in deelname? Meld je dan aan, ook als je op 10 juni verhinderd bent: www.stem-imc.com/km-roundtable-communiceren

Dit blog is eerder verschenen als column in Kunststof Magazine #3-2020 - download hier de PDF.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close