deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Bewust bezig zijn met nu én morgen

Bewust bezig zijn met nu én morgen

smartphone-netwerk-toetsenbord-5094290_640donderdag 29 oktober 2020 13:58

Tijdens een presentatie op een congres stelde ik de luisteraars een vraag: “Weet iemand wanneer de eerste iPhone werd geïntroduceerd?” Niemand had het antwoord. Weet u het nog? Het was om precies te zijn: 29 juni 2007. Een regelrechte hit werd het. Zelfs veel meer dan dat: het werd een wereldwijde gamechanger op het gebied van (mobiele) communicatie. We omarm(d)en de smartphone-gedachte en in minder dan 10 jaar heeft deze een onmisbare plaats in ons leven gekregen. We appen, swipen, chatten, e-mailen en bellen wat af. In tekst, beeld en geluid staan wij 24/7 in verbinding met de wereld om ons heen. Alles vanuit onze handpalm.

Door heer Maarten van der Boon

De smartphone voegt klaarblijkelijk waarde toe aan ons dagelijks leven. Het is een sprekend voorbeeld van business development. Én van een sterk staaltje innovatie.

Tech-aanjagers veranderen het speelveld
Innovatie komt in verschillende vormen. (Het wordt overigens vaak verward met uitvinden. Maar dat is écht wat anders). Innovatie is het op een andere manier inzetten van hetgeen er is om zo nieuwe, slimmere of handigere toepassingen te krijgen. Soms ter verbetering van het bestaande, andere keren is de innovatie een regelrechte gamechanger. Er ontstaat dan een hele nieuwe kijk op zaken en daardoor bijvoorbeeld een nieuwe markt. Ook binnen de maakindustrie, bouw- en installatiesector is er volop aandacht voor ontwikkeling en innovatie.

Business Development & Innovatie

De aanjagers zijn vaak een combinatie van vergaande ontwikkelingen op het gebied van deze ‘big four’:

  1. Nano-technologie;
  2. Bio-technologie;
  3. Data-technologie;
  4. Cognitieve (gedragsbeïnvloedende) technologie.

De opmars van deze technologieën is niet meer te keren. We zien ze terug op het gebied van bijvoorbeeld energie (opwekking en in distributie in smart grids), op het gebied van onderhoud en beheer (big-data, Internet of Things en predictive maintenance) en in ontwikkelingen van bijvoorbeeld de robot. Technologieën die de maakindustrie, bouw- en installatiesector raken. De komende jaren gaan we nog meer ervaren waarin en hoe. Het speelveld van fabriceren, bouwen en installeren verandert met ongekende snelheid.

Het omarmen van waarde
Ook opdrachtgevers gaan andere vragen en eisen stellen. De klant wil bijvoorbeeld de door ons geleverde producten en diensten tegen een maandtarief afrekenen: product-as-a-service. Of hij wil langdurige prestatiegaranties op de installaties die de toeleverancier ontwerpt, maakt of levert en beheert. Wat dit allemaal betekent? Dat je, in de realiteit van vandaag, de ogen niet mag sluiten voor dat wat morgen en overmorgen gebeurt. De technische know-how die er in de maakindustrie, bouw en installatiesector moet vertaald worden naar mooie en kwalitatief duurzame eindresultaten.

Let wel, een kwalitatief goed eindproduct is vandaag de dag niet voldoende. Het MOET aangevuld worden met duidelijke (aantoonbare) toegevoegde waarde. Waarde waarvoor de klant bewust kiest en ook geld voor over heeft. Ook hier komt innovatie weer om de hoek. Hoe verbindt je als aanbieder de vraag van de klant nu slim (en mét resultaat) aan je dienstverlening? Níet door producten ‘over de toonbank te schuiven’. Maar wel door oplossingen zó aan te bieden dat deze als ‘anders’ (onderscheidend) gezien worden door de klant. Daarmee omarmt de klant het als dé oplossing. Het is eigenlijk net zoals destijds bij de Iphone.

Business Development & Innovatie
Wat zijn jouw ‘iPhones’? Aan welke conceptuele ontwikkelingen werk jij als marktgerichte en waarde toeleverende oplossing? Als het goed is komen in deze concepten klantvraag, de kunst van techniek(en) en de marketing bij elkaar. Weet je door slim te ontwikkelen, de verschillende concepten elkaar onderling te doen versterken. Business Development en Innovatie is het vanuit én in de praktijk bezig zijn met de klantbehoefte (vraag). Gericht op het leveren van een antwoord (aanbod) wat aansluit op nu, morgen én overmorgen.

Anders kijken naar waarde?
Met het onderwerp ‘waarde’ willen wij graag samen met u praktisch aan de slag gaan. Niet zomaar een middag discussiëren, maar écht aan de slag via de internationale methode LEGO® SERIOUS PLAY®. We hebben hiervoor de workshop ‘De betekenis van waarde’ opgezet. U leest hier meer over deze workshop en hoe u kunt deelnemen. Let wel op: er is in de workshop plaats voor maximaal 12 personen.

Met deze workshop geven wij ook een eerste invulling aan de welgestelde vraag van onder andere leden: wanneer kunnen wij eens kennis maken met LEGO SERIOUS PLAY? Dit is uw eerste kans! Kijk snel hier en claim uw plek in de workshop.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close