man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

‘Face’ de realiteit

‘Face’ de realiteit

2020 Eindejaarsgroet STEM_algzondag 20 december 2020 13:16

Een goede vriendin van ons gezin is er jaarlijks altijd vroeg bij. Nog voor Sinterklaas voet op Nederlandse bodem zet, komt zij met de vraag: ‘wat gaan jullie doen met de Kerst?’ Maar dit jaar niet. Niet omdat er iets met onze vriendin is of een crisis in de relatie tussen haar en ons. Nee, er waart een virus door de wereld die dit jaar alles anders maakt dan anders. Naast Kerst en Oud & Nieuw, zeker ook de business van veel bedrijven.

Door heer Willem de Vries

Het is dan ook crisis in de economie en in menig maakbedrijf. Dat laatste bleek recent uit een onderzoek van FME. Liefst 60% van de maakbedrijven verwacht een omzetdaling in het vierde kwartaal in vergelijking met vorig jaar. En 46% verwacht ook over het hele jaar 2021 een lagere omzet te realiseren dan in 2019. Geen florissante vooruitzichten. En dat ook nog eens in de donkere dagen voor Kerst.

Realiteit onder ogen zien
Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Jawel hoor. Want naast de drie reacties vanuit ons oer-brein ‘Flight, Fight, Freeze’ op bedreigingen, bestaat er ook nog zoiets als ‘Face’: de realiteit onder ogen zien en daar je handelen op afstemmen. Doorgaans is echter een eerste menselijke reactie op een bedreigingen van de business: de schade beperkt houden. Dit door kosten te reduceren en alle niet noodzakelijk geachte activiteiten stop te zetten. Dus ook de innovatie, marketing en communicatie van de organisatie.

Bereid je voor op een continu veranderende werkelijkheid

Te begrijpen als je omzet en winst wegvallen. Verstandig? Wel als de financiële nood zo groot is dat het niet meer anders kan. Leiden is dan in last, alle hens aan dek. Of juist ‘over boord’, net als alle ballast. En op hoop van zegen doorgaan. Wellicht tegen beter weten in: Flight, Fight, Freeze?

Uitweg vinden
Ik ben zeker geen pessimist maar net zo goed als ik op basis van vroege signalen begin november verwachtte dat Kerst en Oud & Nieuw dit jaar anders zullen zijn dan in andere jaren, verwacht ik dat de economie en zakendoen er post-corona behoorlijk anders uit gaan zien. En daar kun je maar beter op voorbereid zijn door de huidige situatie en die van straks, onder ogen te zien: Face. En vervolgens daarop actie ondernemen.

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen. En daarom is anticyclisch opereren juist zo belangrijk: Innoveren als het kan. Want als het moet is het te laat en als de portemonnee leeg is, erg lastig. Vooruit kijken en vooraf scenario’s bedenken voor verschillende situaties die zich voor kunnen doen is ook belangrijk. Dat is echter niet makkelijk want als mensheid houden we het liefst vast aan hetgeen we hebben. Een ander punt van aandacht: blijf zonder meer in beeld en dus communiceren – ik schreef er al eerder een column over in Kunststof Magazine van mei/juni dit jaar. Het voordeel is dat je beter opvalt omdat andere bedrijven zich juist minder laten zien.

Misschien iets om over te mijmeren onder de boom of met elkaar over in gesprek te gaan tijdens de eerstvolgende inspiratiesessie: ‘Hoe laad je de ACCU voor je marketingplan’. Want door te Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) ontdek je misschien zomaar de weg uit deze crisis voor jouw organisatie. Ik wens je Goede Feestdagen en een Energiek Nieuwjaar.

 

Hoe laad je de ACCU van je marketingplan
In zijn column in Kunststof Magazine nummer 4 (juli/augustus) introduceerde Willem de Vries de online inspiratiesessie ‘De ACCU voor je marketingplan’. Die sessie verzorgen we elke tweede vrijdag van de maand van 9.00 tot 10.00 uur (minimaal vijf deelnemers). Interesse in deelname? Meld je dan wel vooraf aan: www.stem-imc.com/km-de-accu-voor-je-marketingplan

 

Dit blog verscheen in een verkorte versie als column in Kunststof Magazine #6-2020 - download hier de PDF.

« Terug naar overzicht met blogs

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close