schip in haven

Stem - Linking your future

Ons profiel

Van B2B marketing naar P2P conversatie

Van B2B marketing naar P2P conversatie

210120H2H-conversatie-basisbeeld-recht-uitsnede-gekanteldwoensdag 20 januari 2021

Ben je bekend met het marketingvak dan ken je ongetwijfeld de betekenis van de afkortingen B2B en B2C. Abracadabra voor je? B2B staat voor Business-to-Business (zakelijke markt) en B2C staat voor de consumentenmarkt waarop een bedrijf haar activiteiten richt; producten/diensten, haar sales en communicatie. En dat laatste verloopt steeds vaker online en via social media. En social media zijn nu juist de middelen die er voor zorgen dat wij overgaan naar een Person-to-Person (P2P) tijdperk in de marketing en communicatie activiteiten van bedrijven. Ook in technische B2B sectoren.

Door heer Maarten van der Boon

Van conversie naar conversatie
De klassieke lijn is dat je communicatiemiddelen inzet om onderling contact tot stand te laten komen. Het moment dat dit gebeurt, noemen we conversie. Stel jezelf eens de vraag: ‘wat is de conversie van mijn social mediakanalen?’. Op een ontevreden antwoord volgt vaak direct de nodige actie.

Nog meer likes, retweets, volgers en in negatief geval: “Ik kap ermee, want….”. Begrijpelijk, want investeringen (tijd en/of geld) moeten resultaat opleveren. Juist hierin ligt de crux. Social media gaan verder, heel veel verder, dan alleen het behalen van conversie.

Mijn mening is dat je conversie niet los mag zien van conversatie. Social media - zoals LinkedIN - geven het individu (de persoon) het podium om 24/7 vragen te stellen, reacties te geven (likes of comments), te initiëren, te becommentariëren en – zoals het de echte Nederlander betaamt – lekker van zich af te mopperen.

De ‘social company’ wordt hiervan onderdeel en weet vanuit conversaties succesvolle contactmomenten te halen en andersom. Let wel: niet als bedrijf an sich maar via de bij het bedrijf betrokken personen.

Van ambassadeurs naar contact
Bij Person-to-Person draait het dan ook om actieve conversaties. Extra van belang in tijden waarin we met beperkingen te maken hebben rondom de Covid-19 pandemie. En sales mensen niet of moeilijk op pad kunnen om contacten te leggen met klanten door hen te bezoeken of te ontmoeten tijdens een beurs of een netwerkbijeenkomst. Echter ook digitaal zijn die contacten al enkele jaren digitaal te leggen en te onderhouden. Alleen benut nog niet iedereen die mogelijkheden van digitale marketing optimaal.om juist de conversatie te starten.

Van ondernemers/managers vraagt dit om een andere zienswijze op markt en klanten. Mijn advies? Start vandaag met het ervoor zorgen dat uw medewerkers volop social media mogen inzetten en gebruiken. Óók tijdens werktijd! Laat ze de digitale ambassadeurs van uw bedrijf zijn. Help en faciliteer uw medewerkers om het gesprek aan te gaan met anderen. Want een strategie vol beperkingen is gedoemd te mislukken. You can’t beat social media. So, join!

LinkedIn Bootcamp
Speciaal voor managers/directeuren, marketing-, communicatie- en salesprofessionals die meer willen weten over de mogelijkheden om in contact te komen met (potentiële) opdrachtgevers in technische B2B bedrijven organiseren we met regelmaat de bootcamp: 'met behulp van LinkedIn de conversatie aangaan met beslissers'.

Interesse om hieraan deel te nemen?
Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden >

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close