27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Digitale transformatie: Nederlandse industrie onderkend het belang

Digitale transformatie: Nederlandse industrie onderkend het belang

Web-4692366_640donderdag 18 februari 2021

Digitalisering is onmisbaar – dat is een van de lessen die we kunnen trekken uit de COVID19-pandemie. Dit is van belang voor verschillende sectoren. Maar vooral in de industriële sector is het belangrijker dan ooit dat in digitale technologieën wordt geïnvesteerd.

Om erachter te komen hoe sterk de Nederlandse industriële bedrijven staan ten opzichte van andere Europese landen in de digitale transformatie, gaf reichelt elektronik in oktober 2020 aan OnePoll de opdracht een onderzoek te doen naar de budgetplanning van industriële bedrijven voor 2021. Dit leverde interessante resultaten op. Te midden van een pandemie en de economische gevolgen die deze op Europees niveau met zich meebrengt. Naast in Nederland werd het onderzoek ook uitgevoerd in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië.

Nederlandse industriële bedrijven trotseren de coronapandemie

Ondanks dat Nederlandse bedrijven op de proef gesteld door de coronapandemie, komt uit dit onderzoek een positiever beeld naar voren dan verwacht. Nederlandse bedrijven denken in 2021 gemiddeld 7,2 procent van de huidige jaaromzet te investeren in digitalisering. 79 procent van de ondervraagden zegt meer investeringen te plannen in vergelijking met het voorgaande jaar. In Zwitserland en Oostenrijk gaven 90 en respectievelijk 95 procent van de respondenten aan meer te gaan investeren dan in het voorgaande jaar.

Investeringen in digitalisering zijn uitermate belangrijk in heel Europa. Meer dan driekwart van de Nederlandse respondenten gaf aan dat dit een van de topprioriteiten is. Voor 43 procent is digitalisering de eerste prioriteit voor wat betreft ontwikkeling in 2021. Voor 39 procent is dit de tweede prioriteit. 47 procent van de deelnemers voorziet nieuwe aankopen op dit gebied, terwijl 44 procent bestaande oplossingen wil uitbreiden en verbeteren.

Koploper in het Industrial Internet of Things (IIoT)

Duidelijk is dat er een positief vooruitzicht is voor geplande investeringen in 2021. De focus ligt op de aankoop van digitale tools door industriële bedrijven in Nederland. Daarnaast blijkt dat Nederland investeert in digitalisering om de intensivering van de internationale concurrentie aan te kunnen. Zo zien Nederlandse industriële bedrijven dat IIoT ze in staat stelt te groeien op het gebied van digitale transformatie. Dit wordt tevens duidelijk in vergelijking met andere landen. Nederland ligt bij de planning van aankopen op IIoT-gebied met 48 procent boven het gemiddelde van 30 procent. Zo zitten Duitse bedrijven op 25 procent en Franse op 26 procent.

De robotica en AI-strategie werken

Ook als het om robotica gaat, ligt Nederland boven het gemiddelde. Van de Nederlandse IT’er geeft 46 procent aan te willen investeren in robotica. Bij andere landen waar dit onderzoek is uitgevoerd is dit 31 procent. Reden hiervoor kan zijn, dat Nederland een achterstand heeft op investeringen in robotica en een inhaalslag wil maken.

Bij kunstmatige intelligentie is te zien dat IT-managers in Nederland de voordelen van AI in een slimme fabriek hebben ingezien. In totaal geeft 87 procent aan hier in 2021 op te willen focussen. Vergeleken met het gemiddelde van 74 procent van alle respondenten in het onderzoek, is Nederland hiermee op de goede weg.

Nederland kan koploper worden in industriële innovaties

Uit onderzoek van Capgemini blijkt, dat Nederland een sterke interesse heeft in 5G, wat in dit onderzoek wordt bevestigd. Maar liefst 86 procent van de ondervraagde Nederlandse IT’ers geeft aan van plan te zijn nieuwe aankopen te doen of te investeren in upgrades op het gebied van 5G. Het gemiddelde van alle landen is 73 procent.

Bron: Maakindustie.nl


STEMmingscafé
De noodzaak voor meer aandacht voor de digitale transitie is ook regelmatig onderwerp van gesprek tijdens het STEMmingscafé. Een mooie aanleiding dus een keer aan te komen waaien bij het STEMmingscafé.

Zeker vrijdag 26 februari, want dan neemt Maarten van der Boon ons mee in ontwikkelingen rond de digitale transformatie van technische B2B bedrijven. Ook in relatie met innovatie, sales en marketing daarbij.

Het STEMmingscafé dé wekelijkse ontmoetingsplaats voor managers, marketing-, sales-, innovatieprofessionals en iedereen met interesse in business development in technische B2B. Kom ook (weer) eens aanwaaien?

« Terug

Nieuwsarchief > 2021

februari

januari

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close