_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Mobiliseren industriecluster van belang voor concurrentieslag havens Rotterdam en Antwerpen

Mobiliseren industriecluster van belang voor concurrentieslag havens Rotterdam en Antwerpen

190101FD-Concurrentie_Havens_Rotterdam-Antwerpenwoensdag 02 januari 2019

Als het om groei gaat, wint de haven van Antwerpen het al drie jaar op rij van Rotterdam bij de overslag van droge en natte bulkgoederen en stukgoederen. Alleen in de containeroverslag hield Rotterdam de groei van de Antwerpse haven bij. De komende jaren zal de concurrentiestrijd tussen deze twee belangrijkste zeehavens van Europa nog heviger worden.

Qua infrastrutuur heeft Rotterdam betere papieren, zeker wat de overslag van containers betreft. Want daarbij zit Antwerpen bijna aan het plafond van haar terminalcapaciteit. En ook voor de aan- en afvoer van containers heeft Rotterdam een streepje voor. 

Maar Rotterdam is voor 50% afhankelijk van de overslag van ruwe olie en olieproducten. De afgelopen jaren was daarin al een daling zichtbaar. En deze zal onder invloed van de ingezette energietransitie verder afnemen.

De verwachting is dan ook dat de concurrentiestrijd onder deze veranderende omstandigheden zich veel meer gaat afspelen op verduurzaming. De vraag is daarbij veel meer welke haven haar industriecluster het beste weet te mobiliseren bij het inspelen op de roep om minder CO2-uitstoot. Een concurrentiestrijd op een heel ander vlak dus. 

Lees hier het hele artikel in het FD van 2 januari 2019

Competing in Changing Markets
Hoe kun je winnen in de concurrentiestrijd in 2019 en daarna? Je komt er meer over te weten tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst met tevens het karakter van een masterclass van STEM Industrial Marketing Centre op dinsdag 15 januari in Arnhem. Meer info over deze bijeenkomst en hoe je kennis kunt maken met de masterclasses van STEM Industrial Marketing Centre, vind je via onderstaande button.

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close