27 workers 1129-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

PMI index januari 2019: nog steeds groei maar de rem zit erop

PMI index januari 2019: nog steeds groei maar de rem zit erop

AlgemeenPMI-beeld-UitlegIndexcijfervrijdag 01 februari 2019

De eerste maand van het jaar zit erop. Alsof economische ontwikkelingen zich iets zouden aantrekken van een jaarwisseling. Maar met argusogen kijken we collectief of trends uit de laatste maanden van het voorgaande jaar zich voortzetten of dat er toch een trendbreuk te zien is.

En nee, ook nu geen trendbreuk volgens de Purchase Managers Index van het NEVI die vandaag werd gepubliceerd. Er is nog groei maar de rem zit erop. En die tendens is met wat kleine oplevingen al in het eerste kwartaal 2018 inzet.

De daling over januari 2019 wordt vooral veroorzaakt door de laagste toename aan nieuwe en exportorders sinds de zomer van 2016. Onderliggende oorzaken daarvan zijn:

  • onzekerheid over de Brexit,
  • de lage groei van de Duitse economie die kampt met een lagere autoproductie door de schandalen die de sector troffen en exportbeperkingen naar de VS
  • en de aanhoudende dreiging van een echte handelsoorlog tussen VS en China die ook zijn weerslag zal hebben op de mondiale economie.

Inmiddels lopen in eigen land de levertijden minder hard op dan eerder. Maar de voorraden gereed product juist wel. Mede omdat diverse bedrijven de daling in de vraag niet tijdig hebben zien aankomen. Een zaak om goed in de gaten houden. Net zoals de scenario’s die zich kunnen voordoen de komende tijd.

En over scenariodenken gesproken: STEM Industrial Marketing Centre organiseert samen met Bob Rietveldt met regelmaat kennismakingssessies hierover.

Scenarioplanning
Maar wat is nu precies scenarioplanning. Hoe organiseer je dat. En wwaarom profiteren bedrijven die aan scenarioplanning doen sneller van een economische opleving en zijn ze minder gevoelig voor tegenvallende marktomstandigheden? Zaken die aan de orde komen tijdens de kennsimakingsworkshop over scenarioplanning die we samen met Bob Rietveldt organiseren bij voldoende belangstelling binnenkort weer organiseren. 

Interesse? Laat het ons weten. Dan ontvang je meer informatie en een uitnodiging om deel te nemen. De datum bepalen we in overleg als zich minimaal 5 belangstellenden hebben ingeschreven.

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close