man kijkt naar fabriek

Stem - Linking your future

Ons profiel

Economische groei 2018 bedraagt 2,5%; krapte op de arbeidsmarkt groter dan 10 jaar geleden

Economische groei 2018 bedraagt 2,5%; krapte op de arbeidsmarkt groter dan 10 jaar geleden

190213ArbeidsmarktcijfersQ3en4-2018donderdag 14 februari 2019

Vandaag publiceerde het CBS de cijfers over de economische groei in 2018: 2,5%. Het was al bekend dat die lager uitviel dan in 2017 (+2,9%). Maar bij de presentatie van dat definitieve cijfer komen ook altijd bijzonderheden naar voren.

Zo groeide de Nederlands economie in de eerste twee kwartalen het hardst. Stagneerde in het derde kwartaal en steeg weer iets in het vierde. Vooral omdat consumenten meer uitgaven aan auto's en elektrische apparaten.

Mooi voor de afgeleide vraag. Want daar hebben bedrijven in de maakindustrie mee te maken. Die leveren grondstoffen, componenten, geïntegreerde systemen of onderdelen en zelfs hele machines die in het productieproces en bij het vervaardigen van al die producten worden toegepast. 

Met de levering daarvan hebben technische bedrijven het druk. Ook omdat er sprake is van grote krapte op de arbeidsmarkt. Voor de maakindustrie misschien nog wel meer dan de gemiddeld 80 vacatures per 100 werklozen.

Cijfers waarbij je zou denken dat er voor iedere vacature toch nog wel iemand te vinden moet zijn. Maar die cijfers tonen niet de mismatch tussen gevraagde en aangeboden kennis en vaardigheden. Anders omgaan met onbenut potentieel: een goede optie bij een tekort aan personeel.

NB. Ook als het om de marketing en communicatie van een organisatie gaat.

Bronnen: nos.nl en cbs.nl
Nederlandse economie groeit 2,5 procent; Duitsland net niet in recessie

Spanning op de arbeidsmarkt tot recordhoogte: veel werk, weinig werklozen

Bbp groeit met 0,5 procent in vierde kwartaal 2018

Spanning arbeidsmarkt naar nieuw hoogtepunt

Ook andere oplossingen mogelijk
Hoe voorkom je dat de krapte op de arbeidsmarkt minder invloed heeft op jouw bedrijf? Daarover hebben wel al eens in eerdere berichten iets gemeld. Lees er hier meer over.

Of neem gerust eens contact met ons op als juist de marketing- en communicatie-activiteiten binnen jouw organisatie niet optimaal uitgevoerd worden door een tekort menskracht hiervoor. Stuur een mailbericht of bel 085 104 36 65.


*Afgeleide vraag
De vraag naar industriële goederen en diensten heet "afgeleide vraag" omdat zij bepaald wordt door - of is afgeleid van - de vraag (door de finale consument) naar de producten die met behulp van die industriële goederen (gronstoffen, componenten, geïntegreerde systemen en machines) en diensten worden geproduceerd (B2B-marketingbegrippenlijst STEM Industrial Marketing Centre).

« Terug

Nieuwsarchief > -1

« Vorige Volgende »

Geen berichten gevonden

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close