deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Industrie groeit weer: NEVI PMI® augustus op 52,3

Industrie groeit weer: NEVI PMI® augustus op 52,3

dinsdag 01 september 2020

De Nevi PMI® steeg van 47.9 in juli naar 52.3 in augustus. Dit wijst op de eerste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds maart.

De productieomvang nam voor de eerste keer sinds februari toe en deze toename was aanzienlijk. De nieuwe orders herstelden zich krachtig, waarbij de export orders de grootste stijging in bijna twee jaar lieten zien. Desondanks verkleinden de Nederlandse producenten hun personeelsbestanden opnieuw, zij het in beperkte mate. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de vijfde maand op rij. De gemiddelde levertijden waren opnieuw langer, waarbij de subsector consumptiegoederen de grootste verslechtering liet zien.

Weer groei
Voor het eerst sinds februari namen de inkoopactiviteiten toe. Toch bleven de materiaalvoorraad en de voorraad eindproducten aanzienlijk dalen. De inkoopprijzen stegen voor het eerst sinds maart en ook de verkoopprijzen namen toe. Het optimisme over de toekomstige productie bereikte het hoogste niveau in zes maanden.

Veerkracht industrie
“De Nederlandse industrie laat haar veerkracht zien door hogere productiecijfers en veel nieuwe exportorders in de maand augustus”, zegt David Kemps, sector banker Industrie bij ABN AMRO. “Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus klimt de Nevi Inkoopmanagersindex naar een stand van 52.3, mooi boven de neutrale stand van 50. De versoepeling van de lockdowns in verschillende Europese landen en de opgaande lijn van met name de Duitse industrie zorgt ervoor dat de Nederlandse inkoopmanagers voorzichtig positief zijn over de bedrijfsactiviteit in de komende maanden.”

Voorzichtigheid geboden
Toch wijst David Kemps (sector banker industrie ABN AMRO) in zijn redationeel commentaar op de jongste NEVI PMI cijfers, dat voorzichtigheid op zijn plaats is. Want de industriële productie ligt nog steeds een stuk lager dan voor het begin van de coronacrisis.

En dat de industrie nog niet volledig hersteld is, wordt bevestigd door de deelindicator voor openstaande orders. Daaruit blijkt dat de orderportefeuilles in augustus zelfs nog verder geslonken is. Dit duidt erop dat de vraag nog steeds op een laag niveau ligt.

Eerder waarschuwden brancheverenigingen zoals Koninklijke Metaalunie, FME en de NRK al voor een harde omzetklap na de zomervakantie. Uit hun enquêtes bleek dat veel van hun leden weliswaar in de maanden maart tot juli nog konden doorwerken aan bestaande orders, maar het orderboek na de zomer bleef nog erg leeg. 

Bron: NEVI.nl/nieuws

Kom meer te weten tijdens het STEMmingscafé van vrijdag 4 september
Deze week verschijnen de resultaten van een nieuwe stemmingspeiling onder de leden van FME. Over die resultaten en meer gaan we tijdens het STEMmingscafé van vrijdag 4 september in discussie na een inleiding door onze speciale gast aan de ST@Mtafel: David Knops (marketingstrateeg, STEM-ambassadeur en op dit moment a.i. manager marketing en communicatie van het FME).

Je bent daarvoor vrijdag online van harte welkom tussen 13.30 en 14.30 uur. Maar meld je wel vooraf aan om de deelname link te ontvangen. 

Kom je ook (weer) aanwaaien, luisteren en mee discussiëren.

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close