_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Verschillen van mening na Brexit deal: werkgeversorganisaties 'blij' maar miljarden schade industrie

Verschillen van mening na Brexit deal: werkgeversorganisaties 'blij' maar miljarden schade industrie

zondag 27 december 2020

Op Kerstavond kwam alsnog een deal rond tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Sprout benoemt de positieve kant van de Brexit-deal: 'Economisch debacle voorkomen'. Waarin vooral het geluid doorklinkt van werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland die 'blij' zijn met het voorstel. Hoewel daar wel aan toegevoegd wordt dat de gevolgen van Brexit vanaf januari voelbaar zullen zijn voor ondernemers.

Een minder positief en een wellicht wat explicieter geluid over de gevolgen voor de Nederlandse maakindustrie laat IndustrieVandaag horen met de kop boven een artikel 'Brexit zorgt voor miljardenschade industrie. 

Eén  passage uit dit artikel dat je hier integraal kunt lezen maakt zelf duidelijk dat de machinebouw en elektrotechnische industrie twee sectoren zijn waarvoor Brexit negatief uitpakt:

'Deze zogenoemde non-tarifaire belemmeringen verhogen de kosten van Nederlandse producten voor Britse afnemers, waarmee terugval van de vraag ontstaat. Bij een zachte brexit worden de kosten geschat op het equivalent van een invoertarief van 2,77 procent aan beide grenzen. Die hogere kosten hebben een negatief effect op de vraag van Britse bedrijven naar producten uit EU-landen en raken bijvoorbeeld sectoren als de machine-industrie, voedingsmiddelenindustrie en de elektrotechnische industrie.'

Toch biedt Brexit ook kansen. Met name voor bedrijven die in de EU concurrentie ondervonden vanuit het Verenigd Koninkrijk. Met een doortastende strategie kan marktaandeel binnen op het Europese vasteland gewonnen worden. En natuurlijk kunnen Nederlandse bedrijven zoeken naar mogelijkheden om afgenomen afzet in het VK op te vangen door nog eens goed te kijken op welke onderdelen van business development kansen bieden.  

Maak kennis met de principes van Business Development
Wil je meer weten over de rol van business development in technische B2B? En hoe innovatie, marketing en sales hierbij een rol spelen? Maak dan kennis met de principes van Industrial Business Development tijdens deze online sessie, die we met regelmaat online verzorgen. 

Deelname is inbegrepen in het kosteloze eXplore programma van deelnemers aan STEM Community.

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close