deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Bouwsector plust ondanks Coronacrisis maar klap komt in 2021

Bouwsector plust ondanks Coronacrisis maar klap komt in 2021

201230INGbank_Vooruitzichten_bouwsectorwoensdag 30 december 2020

Kleine bouwbedrijven profitieerden het meest van de consument die in coronatijd hun huis lieten opknappen. Desondanks was de krimp in de hele sector 1%. Een bescheiden percentage als je dat vergelijkt met sectoren als horeca, cultuur/evenementen en recreatie. Ook de maakindustrie bleek in algemene zin nog relatief goed te doen ondanks vraaguitval, logistieke problemen en een algemene kriimp in de economie. De verschillen tussen bedrijfstakken zijn echter wel groot.

Bouwvolume daalt in 2021
Het effect van de coronacrisis wordt in 2021 wel zichtbaar, naar verwachting krimpt de sector met 4%. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen. De extra effecten van de tweede lockdown op de bouw zijn waarschijnlijk wel beperkt.  Het aantal nieuwbouwwoningen daalt in 2021 verder tot 65.000, ondanks de toename van bouwvergunningen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht bouw van het ING Economisch Bureau.

Conjuncturele schommelingen komen in alle sectoren en branches voor. De bouw en installatiebranche zijn relatief laat-cyclisch. Daardoor wordt in deze sectoren een neergang in de algemene economie - door een dan nog goed gevulde orderportefeuille - met uitstel gevoeld. Dat wordt door economen van het ING-economisch bureau ook verwacht. Mede door midner financiële rumte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen en infrastructuur.

Effecten van het blijvend vaker vanuit huis werken zijn daar mogelijk nog niet in meegenomen. Maar door minder reisbewegingen met auto en openbaar vervoer verandert op termijn ook de vraag naar nieuwe infrastruturele werken en de vraag naar bedrijfshuisvesting. De bouwsector en installatiebranche zal zich hier zeker ook op voor moeten bereiden.

Doemdenken of in de doe-modus komen en de ACCU laden
Doemdenken over de sector heeft weinig zin. Aanpassen aan gewijzigde omstandigheden wel. Kom dus in een doe-modus en ga voor je bedrijf na wat de gevolgen zijn bij ongewijzigd beleid. Het antwoord op die vraag is doorgaans het startmoment voor het maken van een Sterkte-Zwakte (SWOT-analyse) en een (strategisch) marketingplan. 

In de praktijk zien we in de uitvoering van een SWOT-analyse het nogal eens zaken misgaan. Op een goede manier uitgevoerd levert de methode van Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) het vermogen aan een bedrijf om kansen te benutten. Maar geeft ook aan waar energie lekt. Deze ACCU-methode is een prima eerste stap om in kaart te brengen waar veranderingen nodig en mogelijk zijn. 

Elke tweede vrijdag van de maand organiseren we een online inspiratatiesessie waarin we de principes van de SWOT-analyse bespreken, om zo de ACCU van je marketingplan op de juiste wijze te voeden. Meer informatie en aanmelden >


« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close