deelnemers-1200-270

Stem - Linking your future

Ons profiel

Is marketing het maatje of 'slaafje' van sales binnen (technische) B2B?

Is marketing het maatje of 'slaafje' van sales binnen (technische) B2B?

210103GartnerOnderzoekBuyersOnlinezondag 03 januari 2021

Regelmatig kwam het al aan de orde in het STEMmingscafé. De rol en de positie van marketing in een (technische) B2B organisatie. En ook: Hoe krijg je nu meer aandacht voor marketing in een technische omgeving. In een recente column op Marketingfacts.nl geeft Wing Cheung een aantal handreikingen.

Maar ook een mooie bloemlezing over marketing in een meer traditionele b2B organisatie die daar vooral nog de rol heeft om sales te ondersteunen. En dat terwijl B2B-inkopers in 2018 (bron: Gartner) al voor 57% hun zoektocht naar leveranciers en producten online hebben bewandeld voordat met sales contact opgenomen wordt. De rol van marketing is aan het veranderen. Ook in technische B2B. En daarom onderstaand alvast een paar passages uit de column van Wing Cheung die je via link helemaal kunt lezen >

Vaak valt de marketingmanager onder de verantwoordelijkheid van een salesmanager of sales director/CCO, of is er een sales- én marketingmanager in het leven geroepen om zowel marketing als sales aan te sturen. Binnen traditionele B2B organisaties zien we zelfs vele gevallen dat de managing director vroeger de salesmanager was. En vaak wordt de marketingafdeling binnen zo'n setting neergezet, om voornamelijk sales te ondersteunen. De macht der gewoonte.

De vraag is: waar zou de organisatie het meeste baat bij hebben en niet wie de baas is

Enerzijds kun je het zulke bedrijven niet kwalijk nemen. Er is in korte tijd veel veranderd in het verkooplandschap. Anderzijds is het wel kwalijk om op de oude voet verder te gaan wanneer gerenommeerde onderzoeken aantonen dat de klantreis enorm is veranderd. Waar men macht heeft wil men dat vaak koste wat het kost behouden. Niets is menselijker. Toch zou er niet langer een discussie moeten worden gevoerd over de vraag wie er de baas zou moeten zijn. De vraag is: waar zou de organisatie het meeste baat bij hebben? Wanneer je naar de feiten kijkt is het antwoord duidelijk en zou marketing als beste maatje van sales moeten worden beschouwd. Waarbij een gelijkwaardige positie voor zowel marketing als sales is weggelegd in een naadloze samenwerking die essentieel is voor succes.

Maak kennis met de principes van Business Development in technische B2B
Wil je meer weten over de rol van marketing & sales bij business development in technische B2B? Hoe en welke rol marketing, sales samen met innovatie hierbij spelen? Maak dan kennis met de principes van Industrial Business Development tijdens deze online sessie, die we met regelmaat online verzorgen. 

Deelname is inbegrepen in het kosteloze eXplore programma van deelnemers aan STEM Community.

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close