_DEF1648-2-Edit

Stem - Linking your future

Ons profiel

Met de komst van een vaccin kan de economie niet gelijk van het slot.

Met de komst van een vaccin kan de economie niet gelijk van het slot.

210102FD-knipsel-sitezaterdag 02 januari 2021

Het artikel stond letterlijk aan de vooravond van 2021 al op FD-online. We kwamen het een paar dagen later pas tegen en willen je het niet onthouden. 

Niet om te somberen. Wel om de hoge verwachtingen rondom de komst van een vaccin tegen het Covid-19 virus te helpen managen. Want met de komst van de verschillende vaccins in het nieuwe jaar zijn we helaas nog niet van alle ellende af. Het verkrijgen van groepsimmuniteit duurt nog wel enige tijd. Zeker tot ver in het tweede kwartaal; zo melden experts in dit artikel. 

En, het geeft ook een aantal dilemma's aan waarmee we als maatschappij te maken krijgen. Zaken die allemaal van invloed zijn op de eveneens al hooggespannen verwachtingen over een herstel van de economie. Ook dat zal nog wel even op zich laten wachten en dat is iets waarmee je in een (technische) B2B omgeving rekening mee moet houden. Want de afzet en omzet van technische bedrijven is nu eenmaal gebaseerd op de afgeleide vraag die voortvloeit uit ontwikkelingen in de vraag van consumenten. Hoe je het ook wendt of keert. Want een machinebouwer verkoopt alleen als er ook vraag is naar zijn machine die al dan niet direct of indirect produceert voor consumenten goederen.

Doemdenken of in de doe-modus komen en de ACCU laden
Hoewel je rekening moet houden met economische, politieke en andere ontwikkelingen waarop je niet direct invloed kunt uitoefenen - de zogenaamde externe factoren in een SWOT-analyse - heeft doemdenkne ook weinig zin.

Aanpassen aan gewijzigde omstandigheden wel. Kom dus in een doe-modus en ga voor je bedrijf na wat de gevolgen zijn bij ongewijzigd beleid. Het antwoord op die vraag is doorgaans het startmoment voor het maken van een Sterkte-Zwakte (SWOT-analyse) en een (strategisch) marketingplan.

In de praktijk zien we in de uitvoering van een SWOT-analyse het nogal eens zaken misgaan. Op een goede manier uitgevoerd levert de methode van Analyseren, Concluderen, Creëren en Uitvoeren (ACCU) het vermogen aan een bedrijf om kansen te benutten. Maar geeft ook aan waar energie lekt. Deze ACCU-methode is een prima eerste stap om in kaart te brengen waar veranderingen nodig en mogelijk zijn. 

Elke tweede vrijdag van de maand organiseren we een online inspiratatiesessie waarin we de principes van de SWOT-analyse bespreken, om zo de ACCU van je marketingplan op de juiste wijze te voeden. Meer informatie en aanmelden >

Bron: FD-online 31 december 2020 - Hoe halen we de economie in 2021 van het slot?

« Terug

Our Phone Number: +31 (0)6 204 275 84
Close